English
Fleur D'Alice
0882 44 99 14

За флориографията, за избора на подходящи цветя за повода


Всеки знае, че освен да бъдат красиви и ароматни, цветята могат да носят и различни послания.
Във всяка култура присъстват народни вярвания, които наричат дадено цвете или билка като магическо заклинание за любов, успех, благодарност или надежда.
По времето на кралица Виктория във Великобритания езикът на цветята придобива сериозността на наука. Наричат я "флориография". Оказва се важно не само какви цветове и видове ще изберете, но и с коя ръка ще поднесете букета, дали той ще е изправен или обърнат надолу когато го поднасяте, и дори в каква посока сте завързали панделката: ако е завързана надясно, посланието се отнася до този, който поднася букета; ако панделката е завързана наляво, значението на цветята трябва да се тълкува спрямо получателя. Букетът се поднася с дясната ръка за "да" и с лявата за "не"; символиката е валидна само когато букетът е подаден изправен, с цветовете нагоре. Когато е обърнат надолу, всичко следва да се тълкува наобратно. Букет, поднесен под наклон означава смърт или край на отношенията.
В съвремието рядко се обръща внимание на тези позабравени правила. С много повече методи за комуникация често казваме по-малко.  Това е и причината подробно да ви разпитваме за повода и човека, за които изработваме вашия букет.
Тук ще намерите символиката на някои от цветята в букета и на техните цветове.

Традиционно червените цветя се възприемат като символ на страстна любов и желание. В тази гама можете да намерите рози, лалета, гербери, хризантеми, астер, божур, мак, анемоне, ранункулус, космос, карамфил, алстромерия, лилиум, антуриум, бувардия, целозия, далия, амарилис и много други.
Розовите цветя изразяват нежност, внимание и възхищение. Традиционно се свързват с женствеността.
Жълтият цвят се свързва с радост, приятелство, грижовност.
Белите цветя символизират чистота, невинност и съпричастност.
Сините цветя говорят за спокойствие и умереност.
Букет в оранжево изразява желание, нетърпение, дързост.
Преобладаващите зелени цветове символизират здраве, успех или ново начало.
Лилавите и виолетовите нюанси носят загадъчност, грация и финес. Те са изключително подходящ начин да изразим романтичен интерес.
Пъстрият букет, съчетан по подходящ начин, говори за хармония и въодушевление.

Ето и значенията на някои от цветята.

А

Алстромерия
Наричани още Перуански лилии, тези нежни цветчета символизират дълбокото приятелство, което оцелява дори и изправено пред препятствия. Можете да намерите алстромериите целогодишно, във всички цветови нюанси (освен синьо).

Амарилис
Легендата за произхода на това цвете разказва за влюбена нимфа, която, по съвет на Делфийския оракул, всяка нощ в продължение на 30 дни отивала на прага на своя любим със златна стрела, пронизваща сърцето й. От раната израствало възхитителното цвете, което било и най-съкровеното желание на любимия, а кръвта му давала аления цвят.
Амарилисът, наречен още хипеаструм или рицарска звезда, е символ на гордост, целеустременост и изключителна красота. Освен традиционно цвете за зимните празници, можете да го поднесете когато искате да изразите възхищението си от някого. Освен в червено, амарилисът може да се намери и в бяло, розово, прасковено, оранжево или двуцветен. Характерен е за зимата и ранната пролет, но оранжерийно се отглежда целогодишно.

Анемоне
Историята на това цвете отново произлиза от гръцката митология, според която то разцъфва от сълзите на Афродита за загиналия Адонис. Според легендата, то носи късмет и пази от зли сили, защото венчелистчетата му се затварят когато се задава дъжд.
Значението на цветето е "очакване".
Може да се намери през зимата и пролетта в различни нюанси, като най-характерни са червено, бяло, тъмносиньо и циклмено, винаги с тъмносин до черен център.

Антиринум
Познат още като "кученца" заради формата на цветчетата, антиринумът има противоречива символика. Вярвало се е, че ако човек носи скрит антиринум, той измамно го представя пред хората като сърдечен и обаятелен. От една страна, заради способността му да расте върху камениста и неплодородна почва, той се свързва със сила, стабилност, слава. Другото му значение е "коварство". Заради комбинацията от тези два символа, антиринумът се използва като талисман против лъжа. Във викторианската флориография антиринум, комбиниран с цвете, означаващо "казвам истината" (например зюмбюла) е знак на искреност и извинение за допусната грешка.
Антиринум можете да намерите в много нюанси. Цветето е характерно за лятото, но се намира и в ранна пролет.

Антуриум
Това е цветето на разкоша. Смята се, че то ще донесе в дома на получателя по повече от всичко.
Със сърцевидната си форма и екзотичен привкус, антуриумът символизира още щастието, изобилието и гостоприемството и неувяхващата красота. Намира се целогодишно в най-различни цветове.

Астер
За това магично цвете се вярва, че ароматът от горящите му листа отблъсква змиите. То символизира любов и търпение и се подарява за 20-тата годишнина от сватбата. Характерно е за края на лятото и началото на есента, за това е и цветето на родените през септември. Расте в почти всички цветове, включително в синьо.

Астилбе
Японско растение с гръцко име, което буквално означава "без блясък", астилбе символизира търпение и отдаденост на любимия човек. То е обещание, че сте готови да чакате вечно. Не случайно това цвете е много характерно за сватбената украса. Нюансите му са от бяло, през нежно розово, лилаво и прасковено до наситено, дълбоко винено.

Б

Божур
Божурът има хилядолетна история и с него са свързани множество легенди. Най-популярните се свързват с името на лечителя на боговете Пеон, който го е получил от боговете на Олимп или евентуално е бил превърнат от тях в цвете, за да бъде избавен от съдбата на смъртните. Божурът е императорски символ в Китай, цветето на щата Индиана, както и цветето, което се подарява за 12-тата годишнина от сватбата. Символизира успех, богатство, късмет, но също и романтика и пожелание за щастлив брак.
Божурите са характерни за късната пролет и лятото, но някои видове могат да се открият и през останалото време от годината от оранжерии. Цъфти в бяло, жълто, различни нюанси на розовото, коралово, виолетово, червено.

Брасика
Да, това наистина е зеле! Но макар и да няма вкусовите качества на популярния си родственик, брасиката има нещо друго: във флориографията тя се възприема като посланник на любовта. Това я прави подходящ акцент в букет, с който искате да заявите романтичните си намерения. Все пак не отлагайте твърде дълго този жест, защото, макар и изключително трайна като рязан цвят, брасиката скоро започва да напомня за своята природа и водата във вазата придобива аромата на зеле.
Шегата настрана, при редовно сменяне на водата във вазата, брасиката може да издържи месеци, дори да пусне корени и цвят. Предлага се в различни естествени нюанси от бледозелено до мораво и тъмнолилаво и е най-характерна за есенно-зимния период.

Бувардия
Кръстена на придворния лекар на Луи XIII Шарл Бувар, бувардията символизира ентусиазма. Среща се в разнообразни цветове и има лек, елегантен аромат. Намира се целогодишно.


 +359 882 44 99 14         гр. Варна, бул. „Владислав Варненчик“ 71


МЕНЮ

Начало
За нас
Парнтьори
Контакти
МАГАЗИН

Букети
Аранжировки
Саксийни растения
Саксийни аранжировки
Съдове за цветя
Кутии и опаковки
Алкохолни напитки
Бонбони
Ръчни свещи
Репродукции
Картички
Подаръчни комплекти
ПОЛЕЗНО

Цветята в букета
Саксийни растения
Украса
Събития


© 2024 Fleur D'Alice, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни / Условия за ползване